Druif van de week: Chenin Blanc

Veelzijdigheid

Er is geen andere druif waarvan zoveel verschillende soorten wijnen worden gemaakt dan van Chenin Blanc. Van droog tot edel zoet en zelfs mousserend, Chenin Blanc levert het allemaal!

De oorsprong van deze druif ligt in de Franse regio Anjou in Loire vallei. Hier zou de druif al sinds de 9e eeuw bekend zijn. Rond 1500 zou ene Thomas Bohier een stuk grond gekocht hebben in de buurt van Touraine om deze in te richten als wijngaard. Er werden verschillende druivensoorten aangekocht uit andere wijnstreken als Beaune (Bourgogne), Jura en ook Anjou. Een van die rassen was de witte druiven soort Plant d’Anjou, zoals de druif in de Loire rond die tijd genoemd werd. Het klooster Mont Chenin vlakbij de wijngaard zou ervoor gezorgd hebben dat de druif al gauw de naam Chenin Blanc kreeg.

De Loire wordt vaak als een minder interessante wijnstreek gezien, maar naar mijn idee komen er schitterende wijnen vandaan! Het klimaat en de grond bepalen de stijl van Chenin Blanc. En deze druif laat zich van meerdere goede kanten zien. Soms moet je er alleen wat meer geduld voor hebben. De beste wijnen hebben soms meer dan 5 jaar nodig om op smaak te komen.

Belangrijke wijngebieden om te onthouden zijn; Anjou, Saumur, Vouvray, Coteaux du Layon en Savennières.
Anjou staat bekent om zijn droge witte wijn Anjou Blanc. In Saumur is Chenin Blanc vooral gekend om mousserende wijnen. In Vouvray worden alle stijlen geproduceerd, maar de half-zoete wijnen zijn misschien wel de beste variant van deze streek.
In Savennières wordt er vooral een volle droge witte wijn gemaakt van de druif, terwijl er in de Coteaux du Layon, Bonnezeaux en Quarts de Chaume vooral dessertwijnen worden gemaakt. De druiven worden hier aangetast door botrytis. Dankzij de hoge zuurgraad van de druif geeft het de zoete wijnen een mooie balans en zijn de wijnen heel lang houdbaar.

De druif is buiten Frankrijk erg succesvol in Zuid-Afrika. Hier wordt in de wereld de meeste wijn van Chenin Blanc geproduceerd (20.000 hectare). Chenin Blanc is er beter bekend onder de naam Steen. De wijnen zijn hier minder zuur dan in Frankrijk en daarom maakt men er wijnen die geschikt zijn direct te drinken.

Aroma’s van citrus, appel, reine claude, honing en mineralen komen vaak voor in de droge Chenin Blanc wijnen. Bij de zoete variant vooral perzik, abrikoos, marsepein en sinaasappel. De Nieuwe Wereld stijl, zoals die van Zuid-Afrika geeft meer tropische tonen, zoals ananas en banaan.
Door de verschillende stijlen ook goed te combineren met verschillende gerechten. Lichter, droge wijnen gaan goed samen lichte gerechten, zoals salades en met kip. De zoetere variant is erg lekker bij de Aziatische keuken en de half-zoete stijl gaat goed samen bij gerechten met romige sauzen.

Plaats een reactie